23 Aralık 2012 Pazar

Yandex & Google

Arama Motoru piyasasındaki rekabet kızışacağa benziyor. Yandex Türkiye'nin faaliyete geçmesi ile birlikte rekabet daha da artacak.

Eskiden ansiklopediler vardı. Aylar boyu gazete alır, kuponlarını biriktirir, cilt cilt ansiklopedi alırdık. Artık aradığımızı önce Google ve Yandex gibi arama motorlarına soruyoruz. Yahoo, Google'ın karşısında kendisini yenileyemedi. Bing haritaları dışında görsel anlamda yeterli olmadığı kanaatindeyim. Şimdi sıra Yandex'te. Yandex'in Google'ın tahtına rakip olabilirliğini zaman gösterecek Gelişim sürece ve stratejisi açısından  Yandex bing gibi hiç değil. 

Google ve Yandex'i uzun vadede birbirine rakip görüyorum. Asıl konumuz olan kıyaslamaya geçebiliriz.   

Yandex'in haritaları görünüm olarak fena değil. Şimdilik İstanbul, Ankara ve İzmir ile sınırlı olmak kaydıyla panoromik haritaları fark yaratıyor. Harita üzerinde zoom (yakınlaştırma) 30 metreye kadar yapılabiliyor. Kahverengi; pastel tonlar kullanmış. 

Google'daki Haberler sekmesi Yandex'te de var. Haber Kategorileri Google göre biraz daha fazla. Haber kaynaklarının gelişmesi ile google'a rakip olabilir. 

Yandex e-posta hizmeti veriyor, Google Mailde var mı bilmiyorum Yandex'e diğer e-posta sunucularını eşletirebiliyorsunuz. E-postalarınızı tek adresten yönetebiliyorsunuz. Başka e-posta adresinize gelen tüm e-postalar aynı zamanda Yandex'in gelen kutusuna düşüyor. Hotmail e-posta adresinde silmiş olduğum e-postaların Yandex'te durmuş olması güzel birşey. Sırf bu hizmetten dolayı bile Yandex Mail Asıl e-posta adresinizin Gelen Kutusu'nun Yedeklemesi için kullanılabilir. Bunun yanı sıra e-postalar ay ay kategorize edilmiş. Posta Kutusu kapasitesi 8 GB. Arkadaşlarınızı davet ederek kapasitenizi arttırabiliyorsunuz. Anladığım kadarıyla kapasite sınırlaması yok. E-posta eklerini ayrı görebiliyorsunuz. 

Yandex görselleri sekmesine arama motoru satırına boş olarak tıkladığınızda görselleri rastgele (random) sınıflandırıldığını göreceksiniz. Akvuryum Balıkları hoşuma gittiği için resmin üzerine tıkladığımda aynı resmin farklı çözünürlük ve boyutlardaki varyetelerini gördüm.

Video, siyah renk tabanlı olduğu için gözümü rahatsız etti. Çeviri özellikleri alternatif çevirilerle zenginleşmesi gerekiyor. Şimdilik Türkçe, Rusça ve İngilizce var ama sadece kaynak ya da hedef dillerden birinin Türkçe olması halinde tercüme söz konusu.  

Posta Kutusu kapasitesinden ayrı olarak 8 GB disk kapasitesi var. Birbiri ile senkronize olduğunu belirtmekte fayda var. Davet ile arttırılabiliyor. Şu an BETA sürümü var. 

Daha fazlası/tüm servisler sekmesi altında; trafik haritası, üniversite, twitter gibi sık kullanılacak uygulamalar ile birlikte sayısız uygulamaya ulaşılabiliyor. 

Reklam pazarındaki payı daha şimdiden 1 milyar $'ın üzerinde olan Yandex'in Google'ın rakibi olduğunu ve birkaç sene sonra arama moturları arasındaki rekabetin Google ve Yandex arasında gerçekleşeceğini ve Yandex'in Google'ın reklam payında ciddi kayıplara sebebiyet vereceğini şimdiden belirtmek çok erken olmaz. Bu rakabetin, son kullanıcıyı çekmek için, e-posta ve disk kullanım kapasitelerinin arttırımı bireysel kullanıcıya yönelik uygulamalarla artacağı kanaatindeyim.