5 Ocak 2013 Cumartesi

Ne Olacak Bu İnternetin Hali

90'lı yıllarda İnternet ismini ilk duyduğumda bilgisayar sahibi olmadığım gibi bilgisayar kullanmayı bilmiyordum bile.

Bilim ve teknolojik gelişmelerin doruk noktasına ulaştığı 20. yüzyılın en önemli keşfi nedir sorusuna çoğumuzun cevabı bilgisayar olacak.

2000 yılların başlaması ile birlikte bilgisayar İnternet dünyasına ulaşmak için ilk araç oldu. 2010 yılı itibariyle de bilgisayar dışında telefon ve tablet bilgisayarlar İnternet ulaşmanın alternatif yolu haline geldi. Hal böyle olunca 21. yüzyılın en önemli keşfi nedir sorusunun cevabını İnternet dersem sürpriz yapmış olmam herhalde.

Dünyanın önemli dergilerinden Newsweek 2013'den itibaren matbaalara veda etti. Birçok yayın organı gazete dergi basmadan sırf İnternet'ten yayınlanır hale geldi. 2020'ye kadar pek çok basın organının İnternet'ten yayınlanır hale geleceğini zannediyorum. 

Kitaplar için de aynı süreç işleyecek. Ancak geçiş basın kadar hızlı olamayacak. Basının reklam gelirleri haliyle İnternet ortamından gelmeye başladı. Kitaplar için böyle bir ek gelir yok. Telif hakları sorun teşkil ediyor. Google'daki kitaplar sayfası yayın organlarının tepkisine sebep oldu. Ama kurtuluş yok kitaplar eninde sonunda internete düşüyor. Telif hakkı sorunu olmayan eserlere Gutenberg Project gibi siteler vasıtasıyla İnternetten ulaşılabilir hale geliyor.  

Kitaplar dışında basılı materyaller artık ortadan kalkıyor arşivlerde dijital hale geliyor. Ansiklopedi, sözlük gibi kaynak eserlere artık internetten ulaşıyoruz. Sırf Wikipedia'da 05.01.2013 itibariyle 24 milyon madde var. İngilizce madde sayısı 4,1 milyon iken Türkçe makale sayısı 200.bin'i geçti. 

Özellik .pdf formatındaki yazılarda makale, tez gibi geniş kitleye hitap etmeyen yazıların görüntülenmesi için fark yaratıyor. 

Devlet kurumları kağıt kullanmamaya başladı. Aksaklıklara rağmen www.turkiye.gov.tr uygulaması tüm devlet kurumlarını birbirine entegre edecek. Örneğin eskiden bir araca haciz koymak için trafik tescil bürolarını yazı giderken şimdi haciz doğrudan polnetteki kayda icra müdürü tarafından konuluyor. Aynı sistem taşınmaz hacizlerinde de söz konusu olacak. Trafiğe kayıtlı araçlar noterler vasıtasıyla her yerden satılabiliyor. Yakında tapuya kayıtlı taşınmazlar da noterlerde gerçekleştirilecek satışlar ile Türkiye'nin her yerinde yapılabilecek. 

Logaritmik olarak gelişen İnternetin büyüme sürecine dair birkaç örnek: Netcraft.com'a göre yıllara göre İnternet Sitesi Sayısı
2012 - Aralık - 633 milyon
2011 - Aralık - 555 milyon
2010 - Aralık - 255 milyon 
2009 - Aralık - 233 milyon, İnternet site sayısında 2010'dan sonraki yıllardaki artış inanılmaz boyutlarda.

İnternet sitesinin mikro boyutlardaki örneğini oluşturan "blog" ların İnternetteki hakimiyeti artıyor. 155 milyon blogun yayında olduğu İnternet camiasında Tumblr 77 milyon ve Wordpress 56 milyon tane  blogu barındırıyor. Blog yayınından gelir elde eden blog sahipleri bir yani internet sitesinden çok ziyaretçiye sahip olan bloglarda mevcut.

Yazıya bilgisayarların ve İnternet'in büyüklüğü ile ilgili bir kaç örnek ile son vermek istiyorum. 
733 Mhz hızında işlemciye sahip ilk bilgisayarım 20 GB hafızaya sahipti. 2011 yılında ortalama sabit disk kapasitesi 500 GB'ı geçti. Terabayt boyutundaki sabit disklerin standart haline geldi bugünlerde. Artık Terabaytın üstlerinin isimlerini duymaya başlıyoruz. Sırasıyla 1024 ile çarpılarak ulaşılan bu birimler; petabayt, exabayt, zettabayt, yottabayt. Facebook'un 2012-Ağustos'ta 100 Petabayt fiziki diski kapasitesi vardı. 
2013'te mobil veri trafiğin günlük 2 exabayta ulaşacak. 
2011'den 2012'e İnternetteki verilerin toplamı bir yılda %48 artarak 2,7 zettabayta ulaştı.
Yottobayt veriyi şimdilik kıyaslayacak veri olmadı. 1 yottobayt veriyi muhafaza edebilmek için Chip dergisine göre 100 trilyon dolar sahibi olmak gerekiyor. Yottobayttan sonrası için brontobyte ondan sonrada  omegabayt geliyor. İnternet bu hızla ilerlerse şüphe yok ki omegabayta ne zaman ulaşacağımızı tartışmaya başlayacağız.