26 Şubat 2013 Salı

İcra Takibi Nedir?

Bir alacaklının alacağını devlet gücünü kullanmak suretiyle tahsil etmek için icra müdürlüğünde (icra dairesi) başlatmış olduğu hukuki işleme icra takibi denir.

İcra takibi nasıl hazırlanır? 
İcra takibi takip talebinin icra müdürlüğüne verilmesi ile başlar. Alacaklı icra takibi için bir dosya hazırlar. Bu dosya içinde takip talebi dışında takip konusu alacağın sebebine ilişkin belge bulunabilir. Takip talebi usulüne uygun ise İcra Müdürlüğü borçluya bir ödeme emri gönderir. Avukatlar icra takibi hazırlarken icra takip programı kullanırlar. 

İcra takibi bir illa ki bir belgeye dayalı olmak zorunda mıdır? 
İcra takibi konusu borç bir belgeye dayanmak zorunda değildir. Alacaklı her hangi bir belgeye dayanmaksızın bir icra takibi başlatabilir. Borçlu süresi içinde ödeme emrine itiraz etmez ise icra takibi kesinleşir, alacaklı cebri icra yoluna başvurabilir. Ancak borcun konusu bir belgeye dayalı değil ise o zaman alacaklı alacağını ispatta sıkıntıya düşebilir. Alacaklının elinde alacağını gösteren bir belgenin bulunması lehine bir durumdur. 

İcra Takibi hangi belgeleri dayalı olabilir?
İcra takibi kambiyo senedine dayalı olabilir. Kambiyo senetleri poliçe, bono ve çektir. 
İcra Takibi, Mahkeme kararına dayalı olabilir. Mahkeme kararına dayalı icra takiplerine ilamlı icra takibi denir. 

Genel Haciz Yoluyla Takip
İcra takibi kambiyo senedine ve mahkeme kararına (ilama) dayalı değilse aynı zamanda alacak rehinle temin edilmemiş senetsiz bir alacak ise alacaklı bu tür takip yolunu seçecektir. Borçluya icra müdürlüğü ( icra dairesi) Örnek-7 İlamsız Takipte Ödeme Emri gönderir. 

Ödeme Emrine İtiraz Nedir?
Borçlu ödeme emrine itiraz ettiğinde takip durur. Alacaklının takibe devam edebilmesi için itirazın kaldırılması davası veya itirazın iptali davası açması gerekir. Borçlu icra takibine haksız olarak itiraz ederse kötüniyetli itirazı ile alacağın tahsilini sürünceme bıraktığı için alacaklıya icra inkar tazminatı ödemek zorunda kalır. 

İcra Takibinde Faiz Nasıl Hesaplanır?
Her alacak için farklı bir faiz oranı uygulanır. Faiz oranları Merkez Bankası tarafından belirlenir. Genel alacaklara yasal faiz uygulanır. Ticari alacaklara reeskont ve avans faizi uygulanır.

İcra Takibinde Sürelerin Önemi Nedir?
İcra hukukunda her bir hukuki süreç için farklı süreler belirlenmiştir. Belirlenen süre içinde yasal hakların kullanılmaması halinde hak kaybı söz konusu olabilir.  

İcra ve İflas Hukuku teknik bir hukuk dalıdır. Kesinlikle basite indirgenmemelidir. Hukuki olarak elde edilmiş olan bir hak icra takibi sürecinde şekle ve sürelere uygun ileri sürülmezse alacaklı hak kaybı yaşayabilir. 

İcra ve İflas Hukuku'nda borçlunun korunması ilkesi söz konusu olup alacaklı alacağında haklı diye her türlü hakka sahip değildir. Borcun ödenmesinin istenmesi de yasalara uygun olmalıdır. Devletin vesile olmuş olduğu alacağın tahsil edilmesi sürecinde devlet ceberrut devlet anlayışı ile hareket etmez. Alacaklı ile borçlu arasında denge kurar. İcra Müdürlüğü taraflar arasında denge kurulmasında esas rolü üstlenir. İcra Müdürlüğü'nün işlemlerine karşı süreli ya da süresiz şikayet hakları mevcuttur. Şikayet hakkı icra hukuk mahkemelerine başvuru ile işletilir. Şikayetin kabulü halinde İcra Müdürlüğü'nün yasaya aykırı işlemi ortadan kaldırılır. Şikayetin reddi halinde icra müdürlüğünün hukuka uygun olarak yapılan işlemi onaylanmış olur. 

İcra Takibinde Avukatlık Ücreti Nedir?
İcra takibinde alacaklı kendisini bir avukat vasıtası ile temsil etmiş ise borçlu alacaklının avukatlık ücretini öder. Avukatlık ücreti tarifeye bağlı olup tarife her sene Resmi Gazete'de belirlenir. Avukatlık ücreti takip tutarının %12'sinden başlayıp takip tutarı yükseldikçe dilimlere bağlı olarak azalır. Avukatlık ücretini hesabını icra müdürlüğü yapar. Dosya hesabına avukatlık ücreti re'sen ilave edilir.

İcra Takip Masrafı Nedir?
İcra takibine başlanılırken İcra müdürlüğünün belirttiği hesaba harç yatırılır. Alacak miktarı yükseldikçe İcra Müdürlüğü'nün alacağı harç miktarı artar. İcra müdürlüğü devlet kurumu olup devlet tahsilinde vesile olduğu icra takibi hizmetinin karşılında alacaklıdan ücret alır. İcra harçları ile takibin değişik aşamalarında alınan tüm masraflar daha sonra borçlunun ödeyeceği hesaba ilave edilmek üzere alacaklıdan tahsil edilir. İcra Müdürlüğü dosya hesabı yapılırken asıl alacağa faiz ile birlikte vekalet ücretini ve icra harçları ile icra takip masraflarının tümünü hesaba ilave eder. 

Görüldüğü üzere karmaşık aşamaları olan icra takibi alacaklı için masraflı bir süreçtir. Borçlu borcunu icra takibinden sonraki aşamada borcu öderken asıl alacağa ilaveten faiz masraf ve vekalet ücreti ödemek zorunda kalır. Kabaca icra takibine uğramış bir borç minimum %25 daha fazla bir rakam ilave edilerek kapatılır. 

Alacağını dilek ve temenniler ile tahsil edemeyen alacaklının tek yolu icra takibine başlamaktır. Raflarından binlerce dosyanın bulunduğu icra dairelerinin bu alacakların ne kadarını tahsil edebildiği sorusu büyük bir soru işareti ile biter. 

Merak ettiğiniz pek çok konuya eski ve yeni site haritası bölümünden ulaşabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzel. Cevabını bulamadığınız sorularınızı okuduğunuz yazının alt tarafındaki yorum bölüme yazarak sorabilirsiniz veya iletişim bölümünden e-posta ile bize ulaşabilirsiniz.
.