25 Şubat 2013 Pazartesi

Mirasçılık Belgesi ( Veraset İlamı )

Ölüm hak miras helal. Ölen öldüğüyle kalmıyor. Bu biyolojik olay ardında çözülmesi gereken sorunlar bırakıyor. Mirasçılar arasında anlaşma var ise sorun yok.
Mirasçılık belgesi, miras bırakanın (murisin) malvarlığına ilişkin veraset ve intikal işlemleri için alınması zorunluğu bir belge olup bu belge olmadan ilerleme sağlanamıyor. 
Mirasçılık belgesi mirastan hak sahibi olanların gösterildiği bir belgedir.  2011 tarihli düzenleme ile mirasçılık belgesi istisnalar hariç noterler tarafından düzenleniyor. 
Nüfus kayıtlarındaki yetersizlikler, evlatlık olanlar, 1990'dan önce ölenler; istisnalardan bir kaçını oluşturuyor. Bu durumda mirasçılar mirasçılık belgesi almak için sulh hukuk mahkemesine başvurmaları gerekiyor. 
Mirasçılık belgesi Türkiye'nin herhangi bir yerindeki sulh hukuk mahkemesinden alınabiliyor.
Mirasçılık belgesi almak için tüm mirasçıların başvurmasına gerek bulunmuyor. Herhangi bir mirasçının başvurusu yeterli görülüyor. 
Mirasçılık belgesinin ibrazı ile veraset ve intikal işlemlerine başlanabiliyor. Veraset ve intikal işlemleri ile mirasçılardan vergi alındığı için beyanname verilmesi gerekiyor. Beyanname verilmemesi yaptırıma sebebiyet veriyor. 
Mirasın reddedilmemesi halinde murisin borçlarından mirasçılar sorumlu olur. Borçlardan sorumluluk vergisel borçlar açısından miras hisse oranı ile sınırlamaya tabi tutuluyor.
Mirasçılık Belgesi alındıktan sonra intikal işlemleri için mirasçıların bir araya gelmeleri gerekiyor. Eğer bir araya gelemezlerse intikal işlemi gerçekleşemez. Hal böyle olunca mirasçılar mirastan fayda sağlayamazlar. 
Anlaşma sağlanamazsa mirasçılar malvarlığı üzerinde tasarrufta bulunabilmeleri için ortaklığın giderilmesi (İzale-i Şüyu) davası açmaları gerekiyor.Aynen taksim mümkün değilse malvarlığı tüm halinde satılır.  
Millet olarak ölüme bağlı tasarrufta bulunmuyoruz. Büyükler benden sonra tufan diyerek mirasın paylaşılması sorununu miras bırakıyorlar. Vasiyetname tek başına yeterli olmayabilir ama ölenin son arzularının yerine getirilmesi pek çok miras paylaşımı davasının önüne geçebilir. 

Site Haritası