31 Temmuz 2014 Perşembe

İcra Takibi Ne Zaman Başlar?

Okuyucularımızın büyük kısmı İcra ve İflas Hukuku'na ilişkin sorular soruyorlar. Hal böyle olunca Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine bakma ihtiyacı hissettik. 
İcra Dairelerinde 2012'den 2013 yılına yaklaşık 15 milyon icra dosyası devrolmuş 2013 yılında yaklaşık 7 milyon icra dosyası açılmış. Yani yıl sonu itibariyle yaklaşık 22 milyona yakın dosya icra raflarını işgal eder olmuş. 



Detaylı istatistiklere için buraya tıklayınız

Aynı veri sayfasında 2013 yılı içinde ortaklığın giderilmesi davalarındaki satışların icra dairelerinde değil satış memurluklarında yapılacağı karar altına alındığı için bu satışlara ilişkin istatistikler icra istatistiklerinin içinde değil. 

Buraya kadar herşey normal görünüyor. Ancak meslektaşlar bilirler İİK m.106-110'a göre dosyaların işlemden kaldırılması söz konusu oluyor. Alacağını icra dairesi vasıtası ile takip etmeyen alacaklı haciz ve sair tahsil yollarını tükettikten sonra dosyada resmi işlem gerçekleştirmediği için bu dosyalar işlemsizlikten düşüyor yani dosya tahsil edilecek dosyalar arasında olmuyor. Ama alacak tahsil edilmiş değil tabi. İcra İflas Kanunu'ndaki değişikliklerle dosya düşme süreleri düşürülmüştü. Hal böyle olunca İcra daireleri dosyalarını toplu olarak düşürdüler. 

Olaya sadece dosya sayısı olarak bakmamak lazım. Bazı dosyalarda birden fazla borçlu bulunabildiği gibi -örneğin cirantalar- bazı dosyalarda da kefalet söz konusu olduğu zaman borçlu sayısı katlanıyor. 

18 yaşından küçük çocukları çıkaralım, ihtiyarlarımızı çıkaralım, geliri olmayan ev hanımlarını çıkaralım geriye kaç kişi kalıyor.

Kredi kartlarında taksitli satışlara ilişkin konular yasal sınırlamalar sonrasında kredi kartı kullanımına ilişkin rakamlarda azalmalar söz konusu oldu. Açıklanan son rakamlara göre ödenmeyen kredi kartlarının sayısı son 3 ayda %25 arttı. 

Gelelim sorumuza. İcra takibi ne zaman başlar?
Öncelikle Borçlar Kanunu'na bakmak gerekiyor. Genel Hükümlere göre alacağın borçludan talep edilebilmesi için borçlunun borcunu vadesinde yani kararlaştırılan zamanda ödememesi gerekiyor. Vade kavramı belirsiz bir kavram aslında.

Sorusunu soran okuyucumuz bir devlet bankasından almış olduğu kredi kartının borcunu ödeyememiş ne zaman icraya maruz kalacağına soruyor. 

Banka, kredi kartı ödemesi ile ilgili olarak borçluyu temerrüde düşürmek için noter vasıtasıyla ihtar gönderiyor. İhtar borçluya gönderildikten sonra ise ne zaman icra takibine başlanılacağı için kanunda bir süre tespit edilmemiş durumda. 

İcra takipleri başlamadan önce ödenmeyen kredi borcu banka şubelerinden banka genel müdürlüklerinin hukuk servislerine intikal ediyor. Borçlu telefon ve sair iletişim vasıtaları ile borcunu ödemeye ikna edilemezse o zaman ihtar çekilerek yasal süreç başlatılıyor. İhtara rağmen borçlu borcunu ödemezse o zaman icra takibine başlamaktan başka çare kalmıyor. 

Ekonominin iyiye gitmesi ile icra takipleri azalmaya başlayacak. Borçlu borcunu ödeyince alacaklı da alacağını alınca rahatlamış olacak. 



İcra Takibi Nedir?              Site Haritası