23 Ağustos 2014 Cumartesi

Neden Avukat Tutmak Gerekir?

Adalet Mülkün Temelidir. Adaletin olmadığı toplumlarda refah ve barış olmaz. Adaleti sadece hakim ve savcılar sağlayamaz. Avukatlar adaletin kurucu unsurudur. 

Peki neden avukat tutmak gerekir?
Avukat hukuk profesyonelidir. Avukat ile müvekkili arasındaki ilişki temsil ilişkisidir. Avukat müvekkilin olmadığı yerde müvekkili temsilen müvekkili gibi hareket eder. 

Avukat sadece müvekkilini temsil etmez. Müvekkilinin hakkını hukukunu korur. Müvekkili adına hak arama savaşına girer. Hak birilerine he dediğinizde elinize verdiği bir şey değildir. Hak alma bir savaşa benzer mücadele edersiniz kazanırsınız veya kazanamazsınız. Kazanma garantisi yoktur. Sizden daha strateji veya taktik bilen bili sizi bu mücadelede yenebilir. Yenen kişinin avukat olması gerekmez. 

Gerek bu blog gerekse hukukçular tarafından hazırlanmış diğer blog veya hukuk siteleri sizlerin hukuk mücadelesinin yaşandığı davaları kazanmanız için yetmez. Davanızı en iyi konusunun uzmanı bir avukat yürütebilir. Türk Avukatlık Mevzuatı avukatlar için uzmanlık öngörmemekle beraber her avukatın kendisini yetiştirdiği bir hukuk dalı vardır ancak yürürlükteki mevzuat bu uzmanlık dalının açıklanmasına engeldir. Yeni avukatlık yasa tasarısı uzmanlaşmayı getiren maddeleri içermektedir. 

Neden avukat tutulması gerektiğini örnekle açıklamakta fayda var. Bir kişi adam öldürme suçlaması ile tutuklanıyor. 
Suç ceza kanununun tek maddesi ile düzenlenmiş. Vatandaş kanunu açıp okuduğunda adam öldürmenin ne olduğunu anlayabiliyor. Peki anlaması yeterli mi? Hayır yeterli değil adamı öldürmediğini ispatlaması gerekir. Peki nasıl ispatlayacak? Tabii ki delillerde. Delil nasıl toplanacak? İşte arka arkaya sorular gelmeye başladı. Kişi tutuklu ve cezaevinde hürriyetinden mahrum durumda. Bu işi onun yerine yapacak birini ihtiyaç var. Kanun gereği bu işin tutuklu kişinin görevlendirebileceği tek bir kişi var o da avukat. Peki bir varsayımda bulunalım avukat dışındaki kişilerde bu soruşturmaya yürütsün. Bir bütün olarak hukuk fakültelerinin Ceza Genel Hukuku, Ceza Özel Hukuku, Ceza Usul Hukuku, İnfaz Hukuku ve Kriminoloji derslerinin müfredatının 5.000 sayfalık kitaplarını sular seller gibi öğrenmiş olsun. Konuya ilişkin tecrübe olmaksızın nasıl sorun çözme yeteneği olsun? 

Günü geldiğinde yıllarını bu meslekte geçiren avukatlar bile davalarını meslektaşlarından yardım alarak çözmektedirler. Her halde neden avukat tutulması gerektiğini anlamışsındır.