28 Eylül 2016 Çarşamba

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 13. BÖLÜM - SİSLEMEK

Düşman birlikleri savaş sahasını sisleyerek birliklerinin manevralarını gizlemeye çalışır. Sisleme esnasında kullanılan kimyasal maddeler zehirli olabilir. Bu yüzden kullanılması sakıncalıdır. 
Bazı kimyasal ajanlar suya karışır. Bunun dışında sis bombaları, sis varili, sis spreyleri, havan ve sis içerikli top mermileri ve savaş araçlarının egzozlarındaki sis  sistemleri ile sisleme yapılır. 

Savaştaki silahların yüzde 10'u sislemede kullanılır. Sisleme ile düşmanın hedeflerdeki etkisi on kat azalır. 

Sisleme ile düşman kör edilir. Hedefler kamufle olurlar, düşman birlikleri yanıltılır. Düşmanın hedefi tanımlayabilmesi için ileri teknolojiye ihtiyacı vardır. Hedefi imha için ilave kayıplar verilir. 

Kamuflaj sislemesi birliklerin manevrasını kolaylaştırmak içindir. Sisleme yapılan alanların sayısı, büyüklüğü ve yeri araziye, havayı ve seçilen taktiğe göre değişir. Tabur büyüklüğündeki bir birliği sislemek için en az dört tane yer seçilir. Kol düzeninde birlik için 3 km uzunluğundaki alanın sislenmesi gerekir. 

Sisleme yapabilmek için en az 15 km hızda rüzgarın esmesi gerekir. Sisin hava birliklerinin saldırılarını engelleyebilmesi için en az 400 metre yüksekliğe ulaşması gerekir. 

Sislemenin başarılı olabilmesi için meteoroloji raporların iyi değerlendirilmesi gerekir. Rüzgar, düşük atmosfer basıncı, nem ve yağış sisi etkiler. Sisin başı, kuyruğu, eğimi ve kenarları değişiklik gösterir. 

Çok yavaş ya da çok hızı esen rüzgar ideal değildir. Kıta Avrupası sisleme için uygun koşullara sahipken, nemin bulunmadığı çöl ortamlarında sisleme başarısız olur. 

Sonuç olarak sisteme taktik operasyonlarda önem arz eder. 

                                            14. BÖLÜM - MÜHENDİS DESTEĞİ