29 Eylül 2016 Perşembe

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 14. BÖLÜM - MÜHENDİS DESTEĞİ

Mühendislik, doğası gereği analitik düşünceyi gerektirir. Mühendisler istihdam edildikleri kurumlardaki sorun çözümünde belirleyici rol oynar. 
Silahlı kuvvetlerde muharip sınıflar dışında faal gösteren destek birlikleri de vardır. Bu destek birliklerinde mühendislik hizmetlerinden yararlanılır. 

Askeri harekatın hızlı ilerleyebilmesi için mühendislik hizmetlerinden muhakkak yararlanılır. Köprü olmayan yere köprü yapılması tipik bir örnektir.

Bunun dışında amfibi birlikler, kamyonlar, mayın temizleme, bakım, onarım, su arıtma, su temini, inşaat ve yıkım faaliyetleri için mühendis şarttır. 

Birliklerin ilerlemesi insan yapımı engellerle durdurulmaya çalışılır. Yapay engellerin tasarımı da mühendislik hizmeti gerektirir. Bu yapay engeller ile silah sistemleri kamufle edilir. 

Keşif harekatında mühendisler de bulunur. Birliğin ilerleyeceği rotayı belirlerken teknik destek alınması gerekir. 

Birliklerin yüklerinin taşınmasına yönelik lojistik hizmetlerde bu kapsamdadır. 

Ana muharebede kullanılan tank ve piyade birliklerinin ilerleyeceği rota için keşif yapılır. birliğin ilerleyeceği köprüler, aşılacak nehirler, boğazlar belirlenir. Çıkartma birliklerinde kullanılan gemiler seyrüsefer için yeterli olsa da bu gemilerin ilerleyebileceği sahil hattının tespit edilmiş olmalıdır. 

Bir sahanın mayından arındırılması uzun sürebileceği için alternatif kol yollarının tespiti gerekir. Mayını imha edecek zaman yoksa bile mayının işaretlenmesi başlı başına önem arz eder. 

Barikatlar için çukur açılması, patlayıcı döşenmesi, mayın tespiti, seyyar köprüler, kimsayal işlemler, tren hatları, traktörler, dozerler, personel taşımacılığı, vinçler kullanılır.

4 - 5.5 metre mesafeler arasında personel mayını döşenmesi söz konusudur.  Tanklar içinse her bir kilometrekareye 800-1000 arası mayın döşenmelidir. Bu işin süresi arazi düzgün ise yarım saat zaman alacak şekilde hesaplanmalıdır.

Nehir aşma operasyonları başka başına bir konudur. Derinlik, teknik destek teçhizat, birliğin kendisine verilen görevi bir önce bitirmesi için stratejik önem arz eder. 

                                        15. BÖLÜM - ELEKTRONİK SAVAŞ