30 Eylül 2016 Cuma

STRATEJİ - Silahlı Kuvvetler / 15. BÖLÜM - ELEKTRONİK SAVAŞ

Teknolojinin gelmiş olduğu nokta dikkate alındığında elektronik sistemlerin savaş teknolojisinden bağımsız olması düşünülemez. 
Elektronik ilk olarak silah sistemlerinde kullanmıştır. Bilgisayarlar savaşı ekrandan kontrol edilebilir hale getirmiştir. Radarlar ve sonarlar gizlenen düşman araçlarını ortaya çıkarır. Jammer isimli sistemler sinyalleri bozmak için kullanılır. Ancak dost birliklerinde sinyalleri kesileceği için JAMMER kullanımı kısıtlıdır. 

Askeri istihbaratın temelini elektronik sistemler oluşturur. Birliklerin irtibatı, istihbarat, füze ve topçu birliklerinin hedef sistemlerinde elektronik teknolojisinin kullanılması saatlerce süren hesapların saniyeler içinde bitirilmesini kolaylaştırmıştır. 

Sinyallerin çözülmesi askeri istihbarat dışında yurt içi  ve yurt dışı istihbarat birimleri tarafından da kullanılır. Veri toplanması analizi bilgisayarlarda yapılabilir hale gelmiştir. 

Radyo sinyalleri elektroniğin en basit haliyle kullanılagelmiş halidir. Sinyallerin toplanması, işlenmesi, bozulması ayrı birer taktiksel operasyona tabidir. Bu şekilde sinyallerin deşifre edilmesi ile birliklerin operasyonlarına şekil verilir. 

Hedef önceliklerinin tespit edilmesinde de elektronik cihazlar kullanılır. Topçu, füze, komuta, hava, hava savunma, ihtiyat, taktik, tank ve piyade birlikleri bu şekilde öncelikli birliklerdir. 

Elektronik cihazlar ile yer ve yön tayini birliklerin hedefe ulaşması için önem arz eder. 

Hedeflerin tespiti için elektronik cihazların kullanılması ile hedefe doğrudan ya da dolaylı atış yapılır. Yer hedefleri tespit edilip yok edilir. Hava saldırısı planlanır.  Hava indirme birlikleri için de elektronik yolla elde edilen veriler kullanılır. Çıkartma birliklerinde de elektronik cihazlar kullanılır. Gemilerin rotaları yanında seyrüsefer için gerekli neredeyse herşey elektronik cihazlara dayalı tasarlanır ve icra edilir. 

Son olarak uydu sistemleri tamamen elektroniktir. Dünya çevresinde yer belirleme dışında istihbarat amaçlı uydu kullanımı da mevcuttur.