20 Eylül 2016 Salı

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 5. BÖLÜM - Taarruz Taktikleri; Tümen ve Astbirliklerde

Atik, etkili manevralar savaşan birliklerin bir savaş alanından diğer savaş alanına geçişini kolaylaştırır. Yine harekat öncesinde ordu formasyonu, yürüyüş formasyonu ve savaş düzeni alma ve taarruz formasyonu harekat için belirleyici unsurdur. 
Komutan, harekat öncesinde en az uyarı ve hazırlık ile birliklerinin harekatı icra edebileceğine emin olmak durumundadırlar. 

Askeri Yürüyüş: Birliğin kol halinde bir yolda ya da arazi de ilermesidir. Yürüyüş belirli bir noktadan başka bir noktaya ilerleme olarak adlandırılabilir. Ancak bu yürüyüş esnasında düşman ile karşı karşıya gelinebilir. Aslında birlikler bu karşılaşmaya her an için hazırdırlar. 

Birliğin büyüklüğüne göre arta sayıda fazla yürüyüş koluyla ilerleme sağlanır. 
Taburlar tek kol halinde ilerler. 
Tugaylar iki veya üç kol halinde ilerlemeli iki kol arasında en az 3 km mesafe olmalıdır. 
Tugaydan büyük birliklerin ilerlemesi en az 4 ve mümkün oldukça fazla kol halinde olmalıdır. 
Yürüyüşün kaç kol halinde olacağını birliğin büyüklüğü dışında arazi şartları, iklim gibi faktörlerde etkiler. 

Yürüyüşe geçecek birliğin toplanması da belirli bir zaman alır.
Mesela bir bölük 5 dakikada yürüyüşe geçmek için hazır olabilecekken, bir tabur askerin toplanmak için 15 dakikaya ihtiyacı vardır. Yine bir topçu taburu 20 dakikada hazır olabilecekken piyade tugayı iki saatten ancak yürüyüş düzeni alır. Her iki üç saatlik yürüyüşten sonra 20-30 dakika mola verilir.

Yakıt ikmali, bakım gibi sorunlar mola süresini uzatabilir. 

Öncü birlikler ana birliklerin 50 km ilerisinden giderler. Bu birlikler kavşaklar, köprüler, nehir geçiş noktaları, dağ geçitleri, hava savunma sistemleri, roket ve füze sistemleri, komuta yerleri, muharebe birlikleri, ihtiyat birlikleri ve geri çekilen birlikleri tespit etmeye çalışır. Ana birlik uyarılarak gerekli tedbirleri alması sağlanır. 

Öncü birliklerin ilk saldırıları, kolordulardan gönderilecek helikopterler ile desteklenmelidir. Önce birlikler düşmana yaklaştıkça tank hatları, piyade hatlarını ve yeni intikal etmiş birliklerin yerlerini de tespit etmiş olur. 

Yürüyüş konvoyları saatte; gündüzleri 20-30 km hızla, geceleri 15-20 km hızla, arazide 5-15 km; hızla ilerler. 

Yürüyüş esnasında bölüğün kendi araçlarının arasında 25-50 metre olmalıdır. Ayrı rota üzerinden ilerleyen bölükler arasında 50 metre, taburlar arasında 3-5 km, tugaylar arasında 15 km mesafe olmalıdır. Ana birliğe yapılabilecek saldırılara karşı birliklerin dört tarafından koruma birlikleri olmalıdır. 

Ortadaki ana birlik hareket halindeyken yanlardan ilerlemeye devam etmekte olan koruma birlikleri düşmanla karşılaşma durumunda, ana birlikler yavaşlar ya da durur. Yan koruma birlikleri ilerlemeye devam ederek düşman birliğini sarma harekatına başlar. 

En az dörderli kol halinde 75 km kadar açılan 3 tugay yaklaşık 30 km civarında derinlik kazandıktan sonra 200 km²'den fazla alana hakim olur. 

Taarruzun genel prensipleri değişmemekle beraber her bir stratejik ya da taktiksel operasyon kendi özelinde farklılıklar gösterir. Coğrafya, taarruz eden birliğin büyüklüğü, savunmadaki birliğin büyüklüğü, iklim, hava durumu, destek birliklerinin konumu ve gücü, hava destek varlığı, ikmal gibi faktörler bir bütün halinde değerlendirerek askeri yürüyüşler değerlendirilmelidir. 

                                                               6. BÖLÜM - SAVUNMA, 
                                          GERİ ÇEKİLME, YER DEĞİŞTİRME

Strateji / Silahlı Kuvvetler Ana Sayfası