23 Eylül 2016 Cuma

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 8. BÖLÜM - Ateş Desteği

Ateş desteği, çatışmakta olan manevra birliklerine: füze, topçu  ve hava birliklerinin konvansiyonel mühimmat kullanmak suretiyle verdikleri destektir. 

Nükleer silahlar etkileri sebebiyle atış desteği dışında tutulur. 

Ateş üstünlüğü, bir operasyonda ya da çatışmada, düşmandan daha tesirli ateş gücüne sahip olmayı ifade eder. Ateş üstünlüğüne sahip birlik düşmana daha çok yaklaşabilir. İlk ateş eden, süprize sebep olur, daha kesin sonuç alır, ateşi etkilidir. Özellikle yoğun topçu ateşi, düşmana karşı ateş üstünlüğünü sağlar. 

Gerek taarruzda gerekse savunmada ateş üstünlüğü belirli bölgeleri hedef alarak düşmanın ilerlemesini veya karşı atağa geçmesini engeller. 

Hedef hasar kriterleri: Hedef hasarı askeri hedefe verilen ateş etkilerinin; toplam, kısmi ve hedefin savaş etkisinin geçici kaybı şeklinde sınıflandırılmasıdır. 

İmha edilen hedef çatışma etkinliğini tamamen kaybeder. Önceden hazırlanmış savunmalar yeniden kullanılamayacak şekilde hasar gördüğünde imha edilmiş sayılır. Hedefin yüzde ellisinden fazlasının hasar görmesi imha edilmesi anlamındadır. 
Bastırılmış hedef çatışma gücünü geçici olarak kaybetmiştir. Yüzde 25-30 aralığından hasar gören hedef ciddi hasar görmüş sayılır. 
Taciz ateşi birliğin hareket etmesini engellemek için yapılır. Bu ayrıca düşmanın moralini yıkmak içindir. 

Taarruz amaçlı ateş desteği dört aşamalıdır:
- Birliklerin ileriye hareket edebilmesi için uzun mesafeye yapılan ateş desteğidir. Bu şekilde yanaşık düzendeki birliklerin taarruz çıkış hakkındaki konumları korunur. 
- Taarruz ve karşı taarruz için ateşe hazırlık; füze, topçu ve savaş uçakları ile saldırı öncesinde manevra birlikleri tarafından yapılan ateştir. Bu şekilde düşmanın operasyonel derinliğine ulaşılmaya çalışılır. Hazırlık ne kadar uzun sürerse o kadar etkili olur. Gerekirse ikinci bir saldırı da yapılabilir. Bu şekilde düşmana yoğun topçu atışı ve hava desteği yapılarak düşmanın topçu, havan, antitank silahları ile güçlü noktalarını ve komuna-kontrol merkezlerinde hazar meydana gelir. 
- Saldırı esnasında ateş desteği, Düşman birliklerini imha etmeyi amaçlar. Bu şekilde düşmanın ateşi kesilmeye çalışılır. Dost birliklerin ilerlemesi sağlanır. Ateş desteği ordu, tümen ve alay seviyesinde yapılır. 
- Eşlik eden ateş ile düşman birliklerinin ikinci saldırı esnasında kendilerini toplamaları engellenmeye çalışılır. 

Ateş desteği alanı; uzak ve yakın mesafe olarak ikiye ayrılır. Yakın mesafe ateş desteği düşmanın savunma birliklerinin 3 km önüne kadar ki bölüme yapılır. Düşmanın savunma birliklerinin imha edilerek savunmasını engellemeye çalışır. 

Manevra halindeki birlikler topçu ateşi ile engellenemeyebilir. Topçu ateşi desteği birliklerin hareketini engelleyebilir. Hava desteği manevra birliklerinin  korur ve destekler. 

Hava desteğinde helikopterlerin önemi artmıştır. Helikopterler ayrıca tanklara  ve motorize piyade birliklerini ateş desteği sağlarlar. Helikopterler keşif ve havan indirme operasyonlarında topçular için ileri gözetleyici konumundadırlar. 

Topçu tümenlerindeki eski toplar yenilenmekte, saldırı helikopterlerinin sayıları arttırılmaktadır. 

Sonuç olarak ateş desteğinin önemi zaman ilerledikçe daha da artmaktadır. 
                                                       9. BÖLÜM - TOPÇU DESTEĞİ