25 Ekim 2016 Salı

STRATEJİ / İstihbarat / 10.BÖLÜM - Teknolojik İstihbarat

İletişim teknolojilerinin ilerlemesi ile birlikte istihbarat farklı bir boyut kazandı. Teknolojik istihbarat aynı anda farklı iletişim teknolojilerinin dinlenmesini gerekli kılıyor. Teknolojik istihbarat birimleri neleri izliyor?
Birebir iletişimin dinlemesi başlangıçta insan kaynaklı istihbaratın konusunda giriyordu. Teknolojik ilerledikçe ses kayıt cihazları, ortam dinlemesi yapabilecek böcek tabir edilen küçük dinleme cihazları yaygın olarak kullanılır hale geldi. Bu tür dinleme operasyonlarında ortamı dinleyen istihbarat elemanı aynı zamanda ses kaydı yapar. 

İletişim araçlarından ilk önce telgraf hatları dinlenmeye başladı. Optik telgraf hatlarında mesajlar belirli istasyon arasında tepelerde yer alan ve değişik yönlere hareket eden kollar vasıtası ile iletiliyordu. Optik telgrafı okuyabilenler bu mesajın içeriğine sahip oluyorlardı. 

Optik telgraflar en yaygın olarak Fransa'da kullanıldı. 556 istasyonda yaklaşık 3800 kilometrelik bir hat söz konusuydu. Bu hatlarda kullanılan alfabeyi Chappe isminde bir mühendis 1790 yılında geliştirmişti. Her bir kule arasında 16 km mesafe vardı. Optik telgraflar geceleri ve yağmurlu günlerde kullanılamıyordu. İngilizler ve İsveçliler farklı sistemlere sahip optik telgrafları kullandılar. 1850'lere kadar kullanıldı.

Elektromıknatıslı telgraf 1830'larda icat edildi. Mors alfabesinin icadından sonra 1840'lardan itibaren yaygınlaşmaya başladı. Telgraf hatlarına girilerek mesajların dinlenmesi ile insan kaynaklı istihbarat yeni bir boyut kazandı.

1880'da Alexander Graham Bell'in telefon cihazını icadından sonra telefon dinlemelerine yönelik istihbarat gündeme geldi. Cep telefonları ve internet bulunana kadar ki süreçte telefon hatlarının dinlenmesi ve bu dinlemelerin kayıt altına alınması söz konusu oldu.

1920'lerde fakslar, 1970'larda teleksler, 1980'lerde çağrı cihazlarını kullanmaya başladık.  

1990'larda cep telefonlarının ve internetin kullanılmasına yönelik eğilim teknolojik istihbaratın faaliyet alanını geliştirdi. 

Telefonların dinlenmesi ve kaydedilmesi; faks, teleks ve çağrı cihazları mesajlarının kaydedilmesi ve son olarak internet tabanlı iletişim vasıtaları veri (data) sorununu gündeme getirdi. Yeni çıkan her bir teknoloji bir öncekinin kullanımını azalttı ama yeni teknolojiler veri büyüklüğü astronomik boyutlara ulaşmasına sebep oldu. Veri büyüklüğü teknik istihbarattaki analizci sayısına ihtiyacı arttırdı. Verilerin saklandığı veri merkezleri (data center) kullanıma sokuldu. 

İstihbarat teşkilatlarının tüm dünyada izlemesi ve kaydetmesi gereken verilere ilişkin bazı istatistikleri sizlerle paylaşarak yazıma son veriyorum. 

İnternet      kullanıcısı      sayısı 3,5 milyar 
Sosyal medya kullanıcısı sayısı 2,5 milyar
İnternet sitesi sayısı                   1,1 milyar
Mobil telefon kullanıcı sayısı    3,7 milyar
Mobil cihaz sayısı                      
E-posta hesap sayısı                  4,3 milyar
Günlük e-posta sayısı              215 milyar
Bu yıl açılan blog sayısı           1,3 milyar
Twitter hesap sayısı                  1,3 milyar 
Günlük tweet sayısı                550 milyon
Facebook hesap sayısı              1.7 milyar
Saniyelik internet trafiği        39 bin GB