10 Ekim 2016 Pazartesi

STRATEJİ / Silahlı Kuvvetler / 25. BÖLÜM - ŞEHİR SAVAŞI

Asker  açık arazide savaşmak üzerine eğitim alırlar. Açık alan savaşında siviller savaş alanı dışındadırlar. Şehir savaşını zor kılan sivillerin açık hedef olmasıdır. Dost birlikler ateş hattındaki sivilleri koruma içgüdüsü ile tereddütle hareket ederler. 
Şehir savaşında askeri birlikler daha yavaş hareket eder. Düşman birliklerin saklanacağı binaları ele geçirmek için daha çok patlayıcı madde kullanırlar. Şehirler büyüdükçe askeri birliklerin kaydı artar. 

Şehirler; şehrin yapısı, nüfusu ve genişliğine göre sınıflandırılırlar. Her 200-300 km² arazi içinde bir ya da iki kasaba bulunur. Nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu ülkelerde her 40-60 km'de bir büyük çaplı şehir savaşı yaşanır. 

Kayıp oranının yüksek oluşu yüzünden askeri birliklerin şehir savaşına girmeyerek şehri geçerek başka hedeflere ilerlemeleri tercih edilir. 

Şehir savaşına giriş nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Şehir politik, stratejik ve taktiksel olarak önemlidir. Ordu ve daha üstü bir birlik tarafından askeri harekata girişilir.
- Şehir kilit noktadadır, 
- Şehir kavşak noktadadır,
- Açık kenarların korunması gerekliliği,
- Oyala amacı,
- Düşman birliklerinin yerleşim noktası oluşu,

Şehir işgali ile zaman kaybetmektense şehri kuşatarak diğer birliklerin ilerlemesini sağlamak daha kolaydır. Ancak kuşatmanın yarılması dost birliklerin iki ateş arasında kalmasına da sebep verebilir. 

 Nüfusa göre şehir sınıflandırmaları;

Küçük - 50.000'den az - Çevresi 15 km'den küçük 
Orta    - 50.000 - 100.000 arası - Çevresi 15 - 25 km arası 
Büyük - 100.000'den fazla nüfus - Çevresi 25 km'den büyük


Taarruz savaşlarında keşif birliklerinden sonra ana birlikler harekata geçer. Kritik hedeflere topçu ve füze atışı yapılır. Komuta kontrol bertaraf edilmeye çalışılır. Gece ve gündüz çatışmasına hazırlık yapılır. 
Tank, zırhlı personel taşıyıcılar ile harekat başlar. 
Hava indirme birliklerinden faydalanılabilir. 
Cephe genişliğine göre birlikler, 
Tümen , 4-6 km
Tugay, 2 - 3 km 
Tabur, 400 - 600 m
Bölük, 200 - 300 m

Ana yollarda taburlar 2 - 3 paralel yolda her bir yola bir bölük düşecek şekilde ilerlerler. 
Ateş desteği, iletişim problemleri, hedef tanımla, ikmal problemleri yüksek yoğunluklu savaşı engeller. Tank birliklerinin ilerlemesi şehir savaşında stratejik önem arz eder. Aksi halde her bir yolun ile geçirilmesi için verilen asker kayıpları sıkıntı yaratır. 

Şehir savaşında öncelikle şehir kuşatılır.  Kuşatma ile şehre giriş çıkışlar kontrol altına alındığı için düşman kuvvetlerine birlik ve mühimmat sevkıyatı kesilir.  İkinci aşamada köprü, kavşak ve düşman birliklerinin komuta merkezleri tespit edilerek ele geçirilmeye çalışılır. Düşman birliklerinin mevzileri tespit edilir. Birliklerin ilerleme yönleri şehrin yerleşim planına göre değişir. Ancak kuşatma altındaki şehirlerde çevreden merkeze doğru ilerlenir. Merkeze ilerledikçe çatışma yoğunluğu artar. Şehir cadde cadde, sokak sokak ele geçirilir. Bina aramaları ile tehlikeler bertaraf edilir. 

Genel olarak saldırı grupları,
- Bir bölük piyade,
- Bir veya iki tank takımı,
- Antitank silahları,
- Bir bataryadan ibaret topçu ateşi desteği,
- Havan ateşi desteği,
- Mayın temizleme birliği

Bu arada keşif birlikleri dışında, insansız hava aracı desteği ile şehri sokak hatta bina seviyesinde gösteren haritaları ve uydu fotoğraflarına ihtiyaç vardır. Doğal ve yapay engeller birliklerin ilerleyişini yavaşlatabilir. 

Düşman birliği veya şehri kuşatma harekatının başarı ile sonuçlanması için ulaştırma ve ikmalin kuvvetli olması gerekir. Keşif ve askeri istihbarat zorlukları, düşman birliklerin konumlarının öngörülememesi, askeri ve sivil kayıpların en aza indirgenmesine yönelik zorluklar esasen maddi ve manevi yıkım olan savaşın en zor aşamalarıdır.   

                                            26. BÖLÜM - GECE SAVAŞI